Vliv kremace na životní prostředí

Kremace je v posledních letech stále oblíbenějším způsobem posledního rozloučení s věřícími díky své cenové dostupnosti a flexibilitě. Důležitým aspektem, který je však často opomíjen, je její dopad na životní prostředí. Při kremaci se mohou do ovzduší uvolňovat škodlivé látky a přispívat ke změně klimatu. V tomto příspěvku na blogu se budeme zabývat dopadem kremace na životní prostředí a prozkoumáme ekologické možnosti, které lze využít ke snížení její uhlíkové stopy.
Vliv kremace na životní prostředí
Gabriela Pospíšilová Tomášková · čtení na 3 min.

Kremace je proces rozkladu těla na popel za použití tepla a plamene. Ačkoli je často považována za pohodlnější a cenově výhodnější variantu ve srovnání s tradičním pohřbem, může mít významný dopad na životní prostředí. Jedním z hlavních ekologických problémů spojených s kremací je uvolňování škodlivých látek do ovzduší. Mezi ně patří oxid uhličitý, oxidy dusíku, oxid siřičitý a pevné částice.

Oxid uhličitý (CO2) je jedním z hlavních skleníkových plynů zodpovědných za změnu klimatu. Při kremaci se spalováním fosilních paliv uvolňuje do atmosféry velké množství CO2. Množství CO2 uvolňovaného při kremaci se liší v závislosti na druhu použitého paliva, účinnosti kremačního zařízení a hmotnosti zpopelňovaného těla. V průměru se při kremaci jednoho těla může do atmosféry uvolnit přibližně 250 kg CO2, což odpovídá ujetí 1000 km osobním automobilem.

Kromě CO2 se při kremaci uvolňují i další škodlivé látky, jako jsou oxidy dusíku (NOx) a oxid siřičitý (SO2). Tyto znečišťující látky mohou přispívat ke vzniku kyselých dešťů, smogu a dýchacích potíží u lidí i zvířat. Uvolňování pevných částic při kremaci může mít rovněž negativní dopad na kvalitu ovzduší a veřejné zdraví.

Navzdory obavám o životní prostředí spojeným s kremací existují způsoby, jak její dopad na životní prostředí snížit. Jednou z ekologicky šetrných možností je vybrat si poskytovatele kremačních služeb, který k napájení svého kremačního zařízení využívá obnovitelné zdroje energie, jako je solární nebo větrná energie. To může výrazně snížit uhlíkovou stopu kremačního procesu.

Další možností je zvolit ekologický pohřeb nebo přírodní pohřeb, který zahrnuje pohřbení těla v biologicky rozložitelném kontejneru bez balzamování nebo použití chemických látek. To může pomoci snížit uhlíkovou stopu pohřebního průmyslu jako celku a podpořit udržitelnější pohřební postupy.

Někteří poskytovatelé kremačních služeb navíc nabízejí ekologické urny vyrobené z biologicky rozložitelných materiálů, jako je bambus, recyklovaný papír nebo sůl. Tyto urny lze pohřbít nebo umístit do přírodního prostředí, kde se přirozeně rozloží, čímž se sníží dopad kremace na životní prostředí.

Existuje několik ekologicky šetrných možností, které lze využít ke snížení dopadu kremace na životní prostředí, včetně:

Akvamace: tento proces, známý také jako alkalická hydrolýza nebo vodní kremace, využívá k rozpuštění těla vodu, teplo a alkalické chemikálie. Ve srovnání s tradiční kremací produkuje méně emisí skleníkových plynů a znečišťujících látek.

Rekompozice: tato metoda, známá také jako lidské kompostování, spočívá v umístění těla do nádoby s organickým materiálem, jako jsou dřevěné štěpky nebo sláma, a v tom, že se tělo nechá několik týdnů rozkládat. Tento proces produkuje minimální emise skleníkových plynů a může také vytvořit půdu bohatou na živiny.

Přírodní pohřeb: pohřbení těla v biologicky rozložitelném kontejneru nebo rubáši v přírodním prostředí, například na louce nebo v lese, umožňuje přirozený rozklad těla a jeho návrat do země. Tato metoda zabraňuje spotřebě energie a emisím spojeným s kremací a tradičním pohřbem.

Je také důležité si uvědomit, že kremace není vždy tou nejlepší volbou pro každého, zejména pro ty, kteří mají obavy o dopad na životní prostředí. V některých případech může být ekologičtější variantou přírodní pohřeb nebo darování těla vědě.

Závěrem lze říci, že kremace je sice považována za pohodlnou a nákladově efektivní možnost posledního uložení těla, ale může mít významný dopad na životní prostředí. Uvolňování škodlivých látek během kremace může přispívat ke změně klimatu a znečištění ovzduší. Existují však ekologicky šetrné možnosti, které lze využít ke snížení uhlíkové stopy kremace, například využití obnovitelných zdrojů energie a volba ekologických způsobů pohřbívání. Je důležité zvážit dopady našich rozhodnutí o posledním uložení na životní prostředí a činit informovaná rozhodnutí, která sníží naši uhlíkovou stopu.